Türkler İlk Kez Bir Gezegen Keşfetti!!


     
 Türk bilim insanları ilk kez bir gezegen keşfetti



Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesinde görev yapan öğretim üyesi üç Türk bilim insanı ile bir doktora yapan öğrenci, Güneş sistemine 212 ışık yılı uzaklıkta olan Jüpiter benzeri bir "öte-gezegen" keşfetti.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Yılmaz, yaptığı açıklamada, 2007 yılında Ankara Üniversitesi'ndeki araştırmacıların önderliğinde başlattıkları, Türk, Japon ve Rus bilim adamlarından oluşan uluslararası bir proje çerçevesinde sürdürülen "gezegen arama" çalışmalarının ilk meyvesini verdiğini söyledi.

Jüpiter'e benzer olan gezegen Jüpiter'e göre 1.5 kat daha büyük olduğu öğrenildi.

Güneş sistemine 212 ışık yılı uzaklıkta bulunan Jüpiter benzeri bir "öte-gezegen"e Türkçe isim koymak istediklerine dikkati çeken Yılmaz, bununla ilgili bir anket de yapılabileceğini kaydetti. Yılmaz, "Bildiğim kadarıyla Japonya, ABD, Fransa ve Kanada, keşfettikleri ilk gezegene bir isim verdiler. Bizde de neden olmasın? Böyle bir düşüncemiz var. Benim "Türk", "Türk1" ve "Atatürk" isimleri aklımdan geçti." ifadelerini kullandı.

Yorumlar